Jakie owoce jeść na anemię?
Anemia bywa często lekceważoną dolegliwością. Tymczasem, po otrzymaniu badań krwi stwierdzających anemię, powinniśmy natychmiast przystąpić do działań, dzięki którym możemy w najbliższym czasie wyjść z tego stanu. Leczenie anemii obejmuje też jakościowe zmiany w diecie i uzupełnienie codziennego jadłospisu o ważne dla naszego zdrowia produkty spożywcze, do tej pory być może zbyt często pomijane.
Na liście znajdują się też owoce. Jakie owoce jeść na anemię? Podpowiadamy w tym artykule!
Co to jest anemia?
Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to stan, w którym znacznie obniża się stan hemoglobiny i liczba czerwonych krwinek, a także hematokryt. Anemię łatwo wykryć dzięki prowadzonym regularnie badaniom krwi – kluczowe wskaźniki, mogące świadczyć o tym, że problem niedokrwistości nas dotyczy, łatwo zbadać podczas podstawowej morfologii.
Niedokrwistość może mieć różne podłoża – głównym jest jednak niedobór żelaza. Jednym z jej przyczyn jest nieodpowiednia dieta, która zawiera zbyt mało żelaza. Jest to jednak czynnik, który można dość szybko poprawić, wprowadzając odpowiednie modyfikacje do codziennego jadłospisu.
Objawy anemii – jakie są?
Wbrew pozorom, anemia nie ma licznych objawów – część z nich możemy zrzucić na karb przepracowania i stresu. Będąc jednak uważnym wobec sygnałów wysyłanych przez ciało, a także – regularnie się badając, możemy wykryć problem w odpowiednim momencie.
Na jakie symptomy warto zwrócić szczególną uwagę?
- kołatanie serca
- zaburzenia koncentracji
- spadki nastroju
- senność
- zaburzenia neurologiczne różnego rodzaju
Jak widać, na pierwszy rzut oka mogą one kojarzyć się z zupełnie innymi dolegliwościami, tymczasem nie powinniśmy przechodzić nad nimi obojętnie.
Wyniki badań krwi – kiedy mówimy o anemii?
Wyniki badań krwi powinien interpretować specjalista – lekarz internista lub medycyny rodzinnej, który może na naszą prośbę skierować nas na morfologię w ramach profilaktyki zdrowotnej.
Mając w ręce jednak wyniki badania laboratoryjnego, możemy przyjrzeć się normom, które pozwolą przybliżyć nas do informacji, czy problem anemii dotyczy także nas.
Biorąc pod uwagę nasilenie anemii, możemy wyróżnić:
– anemię łagodną: poziom hemoglobiny zawiera się między 10, a 12 g/dl;
– anemię umiarkowaną: poziom hemoglobiny zawiera się między 8, a 9,9 g/dl;
– anemię ciężką: poziom hemoglobiny zawiera się między 6,5, a 7,9 g/dl;
– anemię zagrażającą życiu: hemoglobiny wynosi mniej niż 6,5 g/dl.
Rola diety przy anemii
Dieta w anemii wynikającej z niedoborów ma kluczowe znaczenie przy powrocie do zdrowia. Zmiany w jadłospisie powinny być wprowadzone po konsultacji z lekarzem i uzupełnione odpowiednią suplementacją.
Co powinno znaleźć się na talerzu osoby cierpiącej na niedokrwistość?
- Mięso
Chociaż ograniczanie mięsa w diecie ma dużo pozytywnych skutków, w przypadku wyjścia z anemii, rekomendowane jest uwzględnianie go w jadłospisie. Wynika to głównie z faktu, że żelazo pochodzenia zwierzęcego jest przyswajalne przez nasz organizm aż w 30 procentach!
Po jakie konkretnie mięso sięgać, zmagając się z niedokrwistością? Na talerzu powinna znaleźć się przede wszystkim wątroba wieprzowa, wołowina, mięso z indyka. Na liście zalecanych produktów mięsnych, warto uwzględnić też kaszankę, salceson, podroby – wybierając według osobistych preferencji.
- Produkty pełnoziarniste
To źródło żelaza niehemowego, zawartego w produktach roślinnych. Jest nawet do 10 razy słabiej przyswajalne niż żelazo hemowe, którego źródłem są produkty odzwierzęce. Jednak ze względu na różnorodność jadłospisu, warto sięgać też po roślinne źródła żelaza.
- Owoce
Są cennym źródłem witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Z tego względu, komponując dietę przy niedokrwistości, dobrze wybierać owoce zasobne w witaminę C – łatwo je znaleźć o każdej porze roku!
- Warzywa
Je też warto uwzględnić w zróżnicowanym jadłospisie. Dobrze sięgać po warzywa zwierające żelazo – takie, jak rośliny strączkowe, a także takie, które dostarczają największych dawek witaminy C, ułatwiającej jego przyswajanie. Tutaj prym wiedzie czerwona papryka, która zwiera więcej witaminy C niż cytrusy!
Czego unikać w diecie przy anemii?
Skoro wiemy już, po jakie produkty sięgać w przypadku niedokrwistości, musimy mieć świadomość, że modyfikacja diety spowodowana anemią, zawiera również sporo wykluczeń. Lista produktów, które powinniśmy wykreślić z diety, zmagając się niskim poziomem hemoglobiny, nie jest długa, jednak dotyczy głównie tego, po co sięgamy dla przyjemności.
Czego powinniśmy unikać?
- Białego pieczywa
- Słodyczy
- Cukru
- Tłustych potraw, które negatywnie mogą przekładać się na poziom cholesterolu we krwi
- Kawy
- Napojów energetycznych
- Herbaty
Te ostanie pozycje na liście mogą zaskakiwać, niemniej jednak dobrze zapamiętać, że zarówno kawa, jak i herbata, utrudniają przyswajanie żelaza. Dlatego chcąc zadbać o to, by nasz organizm mógł przyswoić go jak najwięcej z odpowiednio skomponowanej diety, dobrze pomijać w niej produkty, które negatywnie przekładają się na jego przyswajanie.
Stąd – dobrze sięgać po bardziej wartościowe napoje – takie jak woda, ale też – smoothie i domowe koktajle, bazujące na bogatych w witaminę C owocach!
Jakie owoce jeść na anemię?
Wiemy już, że głównym kryterium decydującym o tym, po jakie owoce sięgać przy anemii, jest zawartość witaminy C. Dlatego dobrze regularnie mieć pod ręką:
- czarne porzeczki (zawierają 150-300 mg witaminy C/100g produktu)
- truskawki (46-90 mg/100g)
- kiwi (84 mg/100g)
- grejpfruty (30-70 mg/ 100g
- cytryny (40-60 mg/100g).
Jak widać, wybór owoców bogatych w witaminę C jest spory – możemy sięgać po zróżnicowane opcje, w zależności od ulubionych smaków i pory roku.
Oprócz włączania owoców jako przekąski, drugiego śniadania lub dodatku do pierwszego, dobrze stawiać też na domowe smoothie. Przygotowane na bazie owoców lub owoców i warzyw zasobnych w witaminę C, stanowią wartościowe urozmaicenie diety i ułatwiają przyswajanie odpowiedniej ilości produktów ważnych dla diety przy niedokrwistości.
Trudno przecenić rolę odpowiedniej diety w walce z anemią. Regularne sięganie po owoce jest jedną z kluczowych zmian, które należy wprowadzić w diecie po diagnozie niedokrwistości. Warto jednak, by zdrowe nawyki zostały z nami na dłużej, a ważność na to, co zjadamy, towarzyszyła także po zakończeniu zmagań z anemią.