Jakie owoce można i powinno się jeść w ciąży, a jakich nie?
Ciąża to szczególny czas, w którym warto dokładnie przypatrzeć się swojej diecie. Zwykle, dowiedzenie się o tym, że spodziewa się maluszka, mobilizuje przyszłą mamę do przykładania większej uwagi do tego, co ląduje na jej talerzu. Jest to powodowane nie tylko troską o siebie, ale także – o rozwijające się dziecko. Nic więc dziwnego, że dieta w tym wyjątkowym czasie, może przechodzić prawdziwą – pozytywną – rewolucję. Jak najprościej zmienić jadłospis na lepszy? Jakie produkty warto do niego wprowadzić na stałe – tak, by zmiany zostały nie tylko na okres ciąży, ale i później! Różnorodna, odpowiednio zbilansowana dieta to ważny krok ku zadbaniu o siebie nie tylko w ciąży, ale też ważny element dbania o zdrowe nawyki maluszka w pierwszych latach jego życia. Dobrze przyjrzeć się temu, co warto jeść w ciąży – zwłaszcza po jakie owoce i warzywa sięgać, by zmiany dokonane w trakcie 9 miesięcy, nie były tylko tymczasowe, lecz stały się początkiem nowego, świadomego podejścia do żywienia.
Najważniejsze zmiany w diecie w ciąży – o czym pamiętać?
Dieta w ciąży łączy się z kilkoma zmianami, które warto wprowadzić od razu po wyniku testu ciążowego. To także dobry moment, by – jeśli mieliśmy wcześniej problem z zaplanowaniem zdrowych posiłków – skonsultować się z dietetykiem, by zmiany w diecie wprowadzić pod opieką specjalisty.
Od czego zacząć i o czym pamiętać?
- pamiętaj o regularnych posiłkach – to najważniejsza zasada racjonalnego odżywiania się w ciąży. Jeśli do tej pory, jadłaś nieregularnie, pomijając śniadanie czy obiad w związku z obowiązkami zawodowymi, ciąża jest dobrym momentem, by nieco zwolnić i przeorientować priorytety. Tak, by regularne sięganie po pełnowartościowe posiłki, stało się ważnym punktem każdego dnia.
- włącz do diety warzywa i owoce – jeśli do tej pory nie miałaś czasu lub chęci regularnego po nie sięgania, najwyższy czas to zmienić! Jakie owoce jeść w ciąży i jakie warzywa dokładać do każdego posiłku? Przyjrzymy się rekomendacjom w dalszej części artykułu.
- ogranicz ilości spożywanych słodyczy i dodawanej do potraw soli – wszystko po to, by nie zatrzymywać wody w organizmie, która może sprzyjać puchnięciu nóg – co ma znaczenie zwłaszcza w 3. trymestrze, gdy taka opuchlizna może się pojawić.
- włącz do diety wartościowe źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych – zwłaszcza ryby, oczywiście, pod warunkiem, że nie jest to ryba surowa, np. w sushi.
- pamiętaj o zdrowym nawodnieniu – w ciąży powinno się wypijać więcej wody. Staraj się wypijać codziennie ok. 3 litrów niesłodzonych napojów – wody, ziołowej herbaty, soki wyciskane w domu – zwłaszcza owocowo-warzywne.
To ogólne wskazówki, które pozwolą zadbać o prawidłową dietę w ciąży. Dobrze również kierować się wynikami badań i zaleceniami lekarskimi.
Dieta w ciąży a wyniki badań – o czym pamiętać?
Przy komponowaniu diety w ciąży, warto uwzględniać ogólne zalecenia dla kobiet w tym wyjątkowym czasie, a także – kierować się rezultatami badań, omówionymi z lekarzem i dietetykiem.
Praktycznie każda kobieta w ciąży powinna przyjmować odpowiednie suplementy, które zapewnią jej i rozwijającemu się organizmowi maluszka, wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Do najczęściej przyjmowanych preparatów, oprócz kwasu foliowego, który jest już wskazany na etapie starań o ciążę, często dołączają takie suplementy, jak kompleks witaminowy, kwasy DHA, żelazo.
Oczywiście, można postarać się, by dodatkowe dawki tych substancji odżywczych, dostarczać wraz z dietą.
Dlatego w diecie przyszłej mamy nie powinno zabraknąć:
- owoców i warzyw, bogatych w wiele witamin i innych składników odżywczych
- źródeł pełnowartościowego białka – zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego.
- ryb morskich, bogatych w kwasy Omega-3
- ryby, mięso, produkty pełnoziarniste, szpinak i jarmuż – innymi słowy, naturalne źródła żelaza.
Jak widać, w ciąży trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi wielu ważnych substancji odżywczych. Dieta zwykle może w tym pomóc w znacznym zakresie!
Wegetarianka i weganka w ciąży – o czym pamiętać?
Jeśli przyszła mama jest na diecie roślinnej, warto, by nie zwlekała z konsultacją z dietetykiem, który pomoże zbilansować odpowiednią dietę. Taka dieta, jeśli nie jest odpowiednio zbilansowana, może przyczynić się do powstawania niedoborów.
Na szczęście, jej ogromną zaletą jest spożywanie dużych ilości warzyw i owoców – stąd spora szansa na to, że już w ciąży, wprowadzenie modyfikacji w tym zakresie, by zwiększyć ich dzienne spożycie, nie będzie konieczne!
Dobrze mieć pod ręką zwłaszcza źródła białka (strączki!) oraz żelaza (takie, jak szpinak oraz jarmuż). Warto też od początku suplementować kwasy Omega-3, których w diecie roślinnej dostarczamy organizmowi mniej, niż jedząc ryby morskie, chociaż są one obecne także w różnych olejach (lniany), orzechach włoskich czy nasionach chia. Kwasy omega wspierają zdrowie naszego układu nerwowego, wspomagając pamięć i koncentrację. Wpływają korzystnie na rozwój mózgu oraz wzroku u niemowląt, a także przyczyniają się do mocnych stawów i kości. Dodatkowo mogą redukować prawdopodobieństwo wystąpienia zaburzeń lękowych.
Dieta na początku ciąży – najważniejsze ograniczenia
Planując dietę w ciąży, warto podchodzić do tego realistycznie. Początek tego czasu, zwłaszcza I trymestr, może być bardzo wymagającym czasem. Nudności i wymioty to typowy objaw ciąży, powodujący spory dyskomfort. Nic więc dziwnego, że przyszłe mamy sięgają po takie produkty spożywcze, które mogą po prostu… łatwo przyswoić. Dlatego dobrze na początku ciąży, o ile warto cały czas starać się jeść możliwie wartościowo, dać sobie przestrzeń na sięganie po ulubione produkty, które nie będą powodowały nieprzyjemnych doznać po ich zjedzeniu.
Jadłospis w ciąży a zachcianki – czy warto im folgować?
Niektóre kobiety w ciąży mają szczególne zachcianki żywieniowe – czy warto im się poddawać? Można powiedzieć, że jak zwykle, najlepszym rozwiązaniem będzie zdrowy rozsądek i sięganie po te produkty, na które mamy ochotę, z umiarem.
Wiele przyszłych mam chętnie wybiera wówczas owoce – pomagają zaspokoić zachciankę na słodkie smaki, a są przy tym dużo bardziej wartościowym wyborem niż przetworzone słodycze. Dobrą alternatywą dla słodkości są też suszone owoce – zwłaszcza suszone śliwki i żurawina, które pomagają usprawnić pracę układu trawiennego i przeciwdziałać zaparciom w ciąży, będących często pojawiającą się dolegliwością.
Jakie owoce w ciąży warto jeść?
Ogólnie rzecz biorąc – niemal wszystkie, na jakie mamy ochotę! Szczególnie polecane przyszłym mamom zaś są:
– Jabłka – warto zjadać je razem ze skórką! Zawierają sporo witaminy C, antyoksydanty, a także – naturalny błonnik pokarmowy, który pomaga uregulować pracę układu trawiennego.
– Maliny – mają działanie przeciwzapalne, są źródłem witaminy C i innych składników odżywczych.
– Kiwi – zawierają dużo witaminy C i kwasu foliowego, a więc składników bardzo ważnych w diecie każdej ciężarnej!
– Owoce suszone – jak śliwka i żurawina – warto jednak kontrolować ich porcje, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów.
Dobrze też korzystać z owoców sezonowych – ale z głową, unikając tych, które mogą wywoływać reakcje alergiczne.
Jakich owoców unikać w ciąży?
Ta lista obejmuje owoce, których spożycie dobrze ograniczyć na rzecz innych, choćby tych wymienionych wyżej.
Na jakie owoce uważać?
- Winogrona – to źródło węglowodanów. Trzeba na nie uważać zwłaszcza w kontekście cukrzycy ciążowej.
- Cytrusy – chociaż są wartościowymi źródłami witaminy C, warto podchodzić ostrożnie do ilości, w jakich je zjadamy – głównie ze względu na to, że mogą uczulać.
- Truskawki – przyczyna jest podobna do cytrusów: ze względu na ryzyko alergii, dobrze ograniczyć ich spożywanie – nawet jeśli przed ciążą, przyszła mama nie przejawiała alergii na truskawki.
Owoce w ciąży to wartościowe źródło wielu witamin i składników odżywczych – dobrze włączyć je na stałe do diety i nie rezygnować z regularnego po nie sięgania także po porodzie. Dzieci najlepiej uczą się przez naśladownictwo – nic dziwnego, jeśli same wkrótce będą wyciągać rączki po owoce!