Owoce a potas – poznaj owoce bez potasu i te bogate w ten elektrolit

Dodano dnia 25 lipca 2022

Rozsądne podejście do komponowania posiłków to dostarczanie organizmowi tego, czego akurat potrzebuje. Stąd ogromna rola regularnych badań i kontroli stanu zdrowia, by ustalić i wyeliminować potencjalne niedobory. Albo nadmiary – jak w przypadku potasu.

Warto badać poziom tego elektrolitu w organizmie, by móc odpowiednio układać jadłospisy, w zależności od wyników.

Czas poznać warzywa i owoce zawierające potas, a także te, w których go nie znajdziemy. Owoce i warzywa bez potasu? Ich także nie zabraknie w naszym artykule!

Potas w diecie – dlaczego ma znaczenie?

Jak wiele innych składników odżywczych, potas ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa na szereg istotnych procesów.

Zacznijmy od tego, że wraz z innymi pierwiastkami, takimi jak sód, magnez, wapń, jest jednym z podstawowych elektrolitów. Czym właściwie są elektrolity? Pierwiastkami właśnie, które w roztworach wodnych są obdarzone ładunkiem elektrycznym. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że mogą przewodzić prąd.

Brzmi zaskakująco? Cóż, ma to odzwierciedlenie w tym, jak potas wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Można zauważyć, że oddziałuje między innymi na:

  • kontrolowanie pracy mięśni – od serca po mięśnie szkieletowe,
  • kontrolowanie ilości wody w organizmie – głównie dlatego, że potas jest antagonistą sodu,
  • procesy komórkowej syntezy białek,
  • pobudzanie wydzielania insuliny,
  • utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

potas w organizmie

Chociaż powyższe główne funkcje tego elektrolitu mogą wydawać się abstrakcyjne dla osób niezbyt zaznajomionych z anatomią, bardzo konkretne przykłady niedoboru lub nadmiaru potasu w organizmie pokazują, jak istotnym jest on składnikiem.

Niedobór potasu – możliwe konsekwencje

Zacznijmy od niedoboru potasu. Ten stan, zwany inaczej hipokalemią, może wynikać z wielu przyczyn. Wśród nich znajdziemy przejściowe problemy zdrowotne, jak gwałtowne wymioty lub biegunki. Nie brakuje też szerszych problemów zdrowotnych, takich, jak choroby nerek. Niedobór potasu może być powiązany też z przyjmowanymi lekami – na przykład diuretykami, obniżającymi ciśnienie krwi.

Jeśli któraś z powyższych kwestii nas dotyczy, powinniśmy regularnie badać poziom potasu i zaraz po otrzymaniu wyników wdrożyć natychmiastowe zmiany w diecie.

Dlaczego? Ze względu na możliwe konsekwencje niedoboru tego elektrolitu!

Możemy do nich zaliczyć na przykład:

  • słabość mięśni,
  • zaburzenia rytmu serca,
  • chroniczne zmęczenie i omdlenia,
  • trądzik,
  • wzdęcia.

Jak widać, konsekwencje niedoboru potasu mogą poważnie zagrozić zdrowiu!

Potas w nadmiarze – możliwe konsekwencje

Chociaż konsekwencje niedoboru potasu mogą być groźne, podobnie jest z konsekwencjami jego nadmiaru, czyli hiperkalemii. Zwykle związana jest ona nie tylko z poważnymi dolegliwościami, jak zaburzenia pracy nerek czy poważne zakażenie, ale również z przyjmowaniem leków na serce lub spożywaniem bardzo dużych ilości produktów spożywczych zasobnych w potas.

Nadmierne stężenie tego elektrolitu w pierwszej kolejności powinno być znakiem do zrewidowania diety – najlepiej z pomocą eksperta, który pomoże ją odpowiednio zbilansować.

Jakie mogą być konsekwencje nadmiaru potasu w organizmie? Najważniejszym problemem, który może wyniknąć z takiego stanu rzeczy, są zaburzenia rytmu serca.

Jak badać poziom potasu we krwi?

Ustalenie, czy poziom potasu w naszym organizmie mieści się we właściwym przedziale, nie będzie trudne. Wystarczy skierowanie na badanie krwi – badanie elektrolitów można dodać do regularnych przeglądów stanu zdrowia.

Warto pamiętać, że to badanie musimy wykonać na czczo – inaczej wyniki będą niemiarodajne.

Prawidłowy poziom potasu we krwi zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, powinien mieścić się w przedziale  3,5–5,0 mmol/l.

Najważniejsze źródła potasu – warzywa i owoce bogate w potas


Aby móc dobrze bilansować dietę, warto mieć świadomość, które produkty spożywcze są ważnymi źródłami potasu. Pozwoli to włączać je do jadłospisu wtedy, gdy chcemy podnieść poziom potasu w organizmie lub wyłączyć, gdy okaże się, że poziom tego elektrolitu jest zbyt wysoki.

Jakie są owoce bogate w potas? Oto lista najważniejszych z nich:

  • banany,
  • kiwi,
  • cyrusy,
  • morele (świeże i suszone),
  • śliwki.

winogrona owoce dla pracowników

Lista byłaby niekompletna, gdyby pominąć warzywa. Gdzie znajdziemy spore ilości potasu? Oto najważniejsze przykłady:

  • pomidory,
  • ziemniaki,
  • groch,
  • fasola,

pomidory potas

Dobrze mieć również świadomość, że nie tylko warzywa i owoce są źródłem potasu. Znajdziemy go również w różnego rodzaju mięsach, a także rybach.

Gdy unikamy potasu – owoce bez potasu

Chcąc utrzymać w diecie odpowiednią ilość świeżych składników pełnych witamin, czas przyjrzeć się owocom i warzywom. Wiemy już, jakie są warzywa i owoce zawierające potas. Czas dokładnie zweryfikować te, które zawierają jego niewielką ilość.

Jakie owoce mają niską zawartość potasu? Oto one:

  • jagody,
  • jabłka,
  • truskawki,
  • grejpfruty,


Znajdziemy na tej liście zarówno owoce egzotyczne, ulubione letnie smaki Polaków, a także – dostępne przez cały rok jabłka.

A jak jest w przypadku warzyw? Wówczas do diety należy włączyć takie warzywa, jak:

  • kalafior,
  • bakłażan,
  • zielona fasola.

    Wybór warzyw o niskiej zawartości potasu nie jest duży, warto jednak mieć świadomość, że chcąc unikać w jadłospisie tego składnika, możemy sięgać po pszenny chleb, makaron lub biały ryż. W tych produktach jednak powinniśmy zachować umiar – z innych względów zdrowotnych.

Odpowiednia zawartość potasu w diecie jest istotna dla naszego zdrowia. Dobrze kontrolować poziom tego elektrolitu w organizmie i na podstawie wyników badań, odpowiedni komponować jadłospis.