Owoce a potas – poznaj owoce bez potasu i te bogate w ten elektrolit
Rozsądne podejście do komponowania posiłków to dostarczanie organizmowi tego, czego akurat potrzebuje. Stąd ogromna rola regularnych badań i kontroli stanu zdrowia, by ustalić i wyeliminować potencjalne niedobory. Albo nadmiary – jak w przypadku potasu.
Warto badać poziom tego elektrolitu w organizmie, by móc odpowiednio układać jadłospisy, w zależności od wyników.
Czas poznać warzywa i owoce zawierające potas, a także te, w których go nie znajdziemy. Owoce i warzywa bez potasu? Ich także nie zabraknie w naszym artykule!
Potas w diecie – dlaczego ma znaczenie?
Jak wiele innych składników odżywczych, potas ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wpływa na szereg istotnych procesów.
Zacznijmy od tego, że wraz z innymi pierwiastkami, takimi jak sód, magnez, wapń, jest jednym z podstawowych elektrolitów. Czym właściwie są elektrolity? Pierwiastkami właśnie, które w roztworach wodnych są obdarzone ładunkiem elektrycznym. Oznacza to ni mniej, ni więcej, że mogą przewodzić prąd.
Brzmi zaskakująco? Cóż, ma to odzwierciedlenie w tym, jak potas wpływa na funkcjonowanie organizmu.
Można zauważyć, że oddziałuje między innymi na:
- kontrolowanie pracy mięśni – od serca po mięśnie szkieletowe,
- kontrolowanie ilości wody w organizmie – głównie dlatego, że potas jest antagonistą sodu,
- procesy komórkowej syntezy białek,
- pobudzanie wydzielania insuliny,
- utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Chociaż powyższe główne funkcje tego elektrolitu mogą wydawać się abstrakcyjne dla osób niezbyt zaznajomionych z anatomią, bardzo konkretne przykłady niedoboru lub nadmiaru potasu w organizmie pokazują, jak istotnym jest on składnikiem.
Niedobór potasu – możliwe konsekwencje
Zacznijmy od niedoboru potasu. Ten stan, zwany inaczej hipokalemią, może wynikać z wielu przyczyn. Wśród nich znajdziemy przejściowe problemy zdrowotne, jak gwałtowne wymioty lub biegunki. Nie brakuje też szerszych problemów zdrowotnych, takich, jak choroby nerek. Niedobór potasu może być powiązany też z przyjmowanymi lekami – na przykład diuretykami, obniżającymi ciśnienie krwi.
Jeśli któraś z powyższych kwestii nas dotyczy, powinniśmy regularnie badać poziom potasu i zaraz po otrzymaniu wyników wdrożyć natychmiastowe zmiany w diecie.
Dlaczego? Ze względu na możliwe konsekwencje niedoboru tego elektrolitu!
Możemy do nich zaliczyć na przykład:
- słabość mięśni,
- zaburzenia rytmu serca,
- chroniczne zmęczenie i omdlenia,
- trądzik,
- wzdęcia.
Jak widać, konsekwencje niedoboru potasu mogą poważnie zagrozić zdrowiu!
Potas w nadmiarze – możliwe konsekwencje
Chociaż konsekwencje niedoboru potasu mogą być groźne, podobnie jest z konsekwencjami jego nadmiaru, czyli hiperkalemii. Zwykle związana jest ona nie tylko z poważnymi dolegliwościami, jak zaburzenia pracy nerek czy poważne zakażenie, ale również z przyjmowaniem leków na serce lub spożywaniem bardzo dużych ilości produktów spożywczych zasobnych w potas.
Nadmierne stężenie tego elektrolitu w pierwszej kolejności powinno być znakiem do zrewidowania diety – najlepiej z pomocą eksperta, który pomoże ją odpowiednio zbilansować.
Jakie mogą być konsekwencje nadmiaru potasu w organizmie? Najważniejszym problemem, który może wyniknąć z takiego stanu rzeczy, są zaburzenia rytmu serca.
Jak badać poziom potasu we krwi?
Ustalenie, czy poziom potasu w naszym organizmie mieści się we właściwym przedziale, nie będzie trudne. Wystarczy skierowanie na badanie krwi – badanie elektrolitów można dodać do regularnych przeglądów stanu zdrowia.
Warto pamiętać, że to badanie musimy wykonać na czczo – inaczej wyniki będą niemiarodajne.
Prawidłowy poziom potasu we krwi zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn, powinien mieścić się w przedziale 3,5–5,0 mmol/l.
Najważniejsze źródła potasu – warzywa i owoce bogate w potas
Aby móc dobrze bilansować dietę, warto mieć świadomość, które produkty spożywcze są ważnymi źródłami potasu. Pozwoli to włączać je do jadłospisu wtedy, gdy chcemy podnieść poziom potasu w organizmie lub wyłączyć, gdy okaże się, że poziom tego elektrolitu jest zbyt wysoki.
Jakie są owoce bogate w potas? Oto lista najważniejszych z nich:
- banany,
- kiwi,
- cyrusy,
- morele (świeże i suszone),
- śliwki.
Lista byłaby niekompletna, gdyby pominąć warzywa. Gdzie znajdziemy spore ilości potasu? Oto najważniejsze przykłady:
- pomidory,
- ziemniaki,
- groch,
- fasola,
Dobrze mieć również świadomość, że nie tylko warzywa i owoce są źródłem potasu. Znajdziemy go również w różnego rodzaju mięsach, a także rybach.
Gdy unikamy potasu – owoce bez potasu
Chcąc utrzymać w diecie odpowiednią ilość świeżych składników pełnych witamin, czas przyjrzeć się owocom i warzywom. Wiemy już, jakie są warzywa i owoce zawierające potas. Czas dokładnie zweryfikować te, które zawierają jego niewielką ilość.
Jakie owoce mają niską zawartość potasu? Oto one:
- jagody,
- jabłka,
- truskawki,
- grejpfruty,
Znajdziemy na tej liście zarówno owoce egzotyczne, ulubione letnie smaki Polaków, a także – dostępne przez cały rok jabłka.
A jak jest w przypadku warzyw? Wówczas do diety należy włączyć takie warzywa, jak:
- kalafior,
- bakłażan,
- zielona fasola.
Wybór warzyw o niskiej zawartości potasu nie jest duży, warto jednak mieć świadomość, że chcąc unikać w jadłospisie tego składnika, możemy sięgać po pszenny chleb, makaron lub biały ryż. W tych produktach jednak powinniśmy zachować umiar – z innych względów zdrowotnych.
Odpowiednia zawartość potasu w diecie jest istotna dla naszego zdrowia. Dobrze kontrolować poziom tego elektrolitu w organizmie i na podstawie wyników badań, odpowiedni komponować jadłospis.