Orzeźwiająca lemoniada – najlepsze przepisy Dailyfruits
Pyszna i orzeźwiająca lemoniada to doskonały atrybut słonecznych dni! Proste dodatki potrafią nadać smak zwykłej wodzie zachęcając do picia, co sprzyja nawadnianiu! Lemoniada to przyjemne urozmaicenie dla innych napojów i sposób na to, żeby przetrwać nieprzyjemne upały. Po lemoniadę warto sięgnąć niezależnie od tego czy akurat pracujesz na home office czy w biurze razem z resztą zespołu.
Jeśli napój ma być przeznaczony dla liczniejszego grona polecamy dostawy z Dailyfruits. Dowieziemy wszystkie potrzebne składniki we właściwych proporcjach oraz ulotki z przepisami.
Co polecamy na lato?
Najlepsze przepisy na lemoniadę
Lemoniada ogórkowa
Składniki:
- 1 l wody
- ½ ogórka (koniecznie ze skórką!)
- ½ cytryny
Jak przygotować?
- Ogórka i cytrynę pokrój w plastry
- Zalej wodą.
- Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Dla wyraźniejszego smaku możesz lekko wycisnąć plasterki cytryny aby oddały do napoju więcej soku.
Lemoniada cytrusowa
Składniki:
- 1l wody
- ¼ grejpfruta
- ¼ pomarańczy
- ½ cytryny
Jak przygotować?
- Owoce pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka
- lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
- Zalej wodą i wymieszaj.
- Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
- 1l wody
- 3 plastry arbuza
- 1/2 cytryny
- 5-6 gałązek mięty
Jak przygotować?
- Arbuza pokrój w kostkę i lekko rozgnieć widelcem niektóre kawałki.
- Cytrynę pokrój w plasterki.
- Listki mięty ułóż na dłoni i uderz w nie drugą dłonią aby oddały więcej aromatu.
- Wszystkie składniki zalej wodą.
- Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Orzeźwiająca lemoniada – przepisy dla zaawansowanych
Lubisz lemoniadę, ale szukasz bardziej oryginalnych przepisów niż te standardowe? Zobacz, jak możesz wydobyć wyjątkowy smak dzięki użyciu świeżych owoców i ziół!
Lemoniada truskawka-arbuz-melisa
Składniki:
- 1l wody
- 3 plastry arbuza
- 10 truskawek
- 5-7 gałązek melisy
Jak przygotować?
- Arbuza pokrój w kostkę i lekko rozgnieć widelcem niektóre kawałki.
- Truskawki pozbaw szypułek, pokrój na połówki i również niektóre rozgnieć widelce.
- Listki mięty ułóż na dłoni i uderz w nie drugą dłonią aby oddały więcej aromatu a następnie poszarp palcami lub pokrój drobno.
- Wszystkie składniki zalej wodą.
- Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Lemoniada grejpfrut – pomarańcza – rozmaryn
Składniki:
- 1l wody
- ½ grejpfruta
- 1 pomarańcza
- 4 gałązki rozmarynu
- opcjonalnie: łyżka miodu
Jak przygotować?
- Owoce pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka i lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
- Z gałązek rozmarynu wydobędziesz smak używając jednego z trzech sposobów: roluj gałązki z dłoniach mocno gniotąc igły; możesz je ogrzać płomieniem np. zapalniczki aby wyciągnąć z nich olejki eteryczne; ewentualnie pokrój igły drobno i gotuj na wolnym ogniu z odrobiną wody i miodu i powstały syrop dodaj do owoców.
- Zalej wodą i wymieszaj.
- Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Lemoniada melon – limonka -kwiat bzu
Składniki:
- 1l wody
- 5 łyżek syropu z kwiatu czarnego bzu
- 2 limonki
- 4 plastry melona
Jak przygotować?
- Melona pokrój w kostkę (uprzednio usuń z niego łyżką gniazdo nasienne).
- Część owoców zgnieć widelcem. Limonki pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka i lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
- Dodaj syrop z kwiatu bzu.
- Zalej wodą i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.
Lemoniadowe triki!
Jeśli lubisz eksperymentować na pewno przyda Ci się kilka podpowiedzi, w jaki sposób można urozmaicić podstawowe receptury. Poniżej pomysły prosto z Działu Dietetycznego Dailyfruits!
– jeśli lubisz aby lemoniada była słodsza, dodaj do niej miód
– żeby lemoniada miała wyraźniejszy smak, wyciśnij więcej soku z dodawanych do niej owoców
– aby wzbogacić smak lemoniady możesz również pomyśleć o dodatku świeżych ziół
– dodatek kostek lodu będzie doskonały na upalne dni. Możesz też zamrażać owoce – truskawki z zamażalnika będą pełnić funkcję chłodzącą a w procesie rozmrażania oddadzą lemoniadzie dużo soku
– zamiast wody, możesz użyć do zrobienia lemoniady wystudzonej zielonej lub białej, słabszej herbaty. Ich delikatny smak nie zdominuje dodatków, a nada przyjemną herbacianą nutę.