Orzeźwiająca lemoniada – najlepsze przepisy Dailyfruits

Dodano dnia 29 czerwca 2023

Pyszna i orzeźwiająca lemoniada to doskonały atrybut słonecznych dni! Proste dodatki potrafią nadać smak zwykłej wodzie zachęcając do picia, co sprzyja nawadnianiu! Lemoniada to przyjemne urozmaicenie dla innych napojów i sposób na to, żeby przetrwać nieprzyjemne upały. Po lemoniadę warto sięgnąć niezależnie od tego czy akurat pracujesz na home office czy w biurze razem z resztą zespołu.

Jeśli napój ma być przeznaczony dla liczniejszego grona polecamy dostawy z Dailyfruits. Dowieziemy wszystkie potrzebne składniki we właściwych proporcjach oraz ulotki z przepisami.

Co polecamy na lato?

Najlepsze przepisy na lemoniadę

 

Lemoniada ogórkowa

Składniki:

  • 1 l wody
  • ½ ogórka (koniecznie ze skórką!)
  • ½ cytryny

Jak przygotować?

  1. Ogórka i cytrynę pokrój w plastry
  2. Zalej wodą.
  3. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

Dla wyraźniejszego smaku możesz lekko wycisnąć plasterki cytryny aby oddały do napoju więcej soku.

lemoniada z ogórkiem

Lemoniada cytrusowa

Składniki:

  • 1l wody
  • ¼ grejpfruta
  • ¼ pomarańczy
  • ½ cytryny

Jak przygotować?

  1. Owoce pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka
  2. lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
  3. Zalej wodą i wymieszaj.
  4. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

lemoniada grejpfrut pomarańcza

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

  • 1l wody
  • 3 plastry arbuza
  • 1/2 cytryny
  • 5-6 gałązek mięty

Jak przygotować?

  1. Arbuza pokrój w kostkę i lekko rozgnieć widelcem niektóre kawałki.
  2. Cytrynę pokrój w plasterki.
  3. Listki mięty ułóż na dłoni i uderz w nie drugą dłonią aby oddały więcej aromatu.
  4. Wszystkie składniki zalej wodą.
  5. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

lemoniada arbuz

Orzeźwiająca lemoniada – przepisy dla zaawansowanych

Lubisz lemoniadę, ale szukasz bardziej oryginalnych przepisów niż te standardowe? Zobacz, jak możesz wydobyć wyjątkowy smak dzięki użyciu świeżych owoców i ziół!

Lemoniada truskawka-arbuz-melisa

Składniki:

  • 1l wody
  • 3 plastry arbuza
  • 10 truskawek
  • 5-7 gałązek melisy

Jak przygotować?

  1. Arbuza pokrój w kostkę i lekko rozgnieć widelcem niektóre kawałki.
  2. Truskawki pozbaw szypułek, pokrój na połówki i również niektóre rozgnieć widelce.
  3. Listki mięty ułóż na dłoni i uderz w nie drugą dłonią aby oddały więcej aromatu a następnie poszarp palcami lub pokrój drobno.
  4. Wszystkie składniki zalej wodą.
  5. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

Lemoniada grejpfrut – pomarańcza – rozmaryn

Składniki:

  • 1l wody
  • ½ grejpfruta
  • 1 pomarańcza
  • 4 gałązki rozmarynu
  • opcjonalnie: łyżka miodu

Jak przygotować?

  1. Owoce pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka i lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
  2. Z gałązek rozmarynu wydobędziesz smak używając jednego z trzech sposobów: roluj gałązki z dłoniach mocno gniotąc igły; możesz je ogrzać płomieniem np. zapalniczki aby wyciągnąć z nich olejki eteryczne; ewentualnie pokrój igły drobno i gotuj na wolnym ogniu z odrobiną wody i miodu i powstały syrop dodaj do owoców.
  3. Zalej wodą i wymieszaj.
  4. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

Lemoniada melon – limonka -kwiat bzu

Składniki:

  • 1l wody
  • 5 łyżek syropu z kwiatu czarnego bzu
  • 2 limonki
  • 4 plastry melona

Jak przygotować?

  1. Melona pokrój w kostkę (uprzednio usuń z niego łyżką gniazdo nasienne).
  2. Część owoców zgnieć widelcem. Limonki pokrój na plasterki, wrzuć do dzbanka i lekko dociśnij łyżką aby puściły sok.
  3. Dodaj syrop z kwiatu bzu.
  4. Zalej wodą i wymieszaj. Odstaw na ok. 30 minut, najlepiej do lodówki.

Lemoniadowe triki!

Jeśli lubisz eksperymentować na pewno przyda Ci się kilka podpowiedzi, w jaki sposób można urozmaicić podstawowe receptury. Poniżej pomysły prosto z Działu Dietetycznego Dailyfruits!

– jeśli lubisz aby lemoniada była słodsza, dodaj do niej miód

– żeby lemoniada miała wyraźniejszy smak, wyciśnij więcej soku z dodawanych do niej owoców

– aby wzbogacić smak lemoniady możesz również pomyśleć o dodatku świeżych ziół

– dodatek kostek lodu będzie doskonały na upalne dni. Możesz też zamrażać owoce – truskawki z zamażalnika będą pełnić funkcję chłodzącą a w procesie rozmrażania oddadzą lemoniadzie dużo soku

– zamiast wody, możesz użyć do zrobienia lemoniady wystudzonej zielonej lub białej, słabszej herbaty. Ich delikatny smak nie zdominuje dodatków, a nada przyjemną herbacianą nutę.